Bästa träningen för att hålla formen

När det kommer till att hålla sig i god form med hjälp av träning, finns det många tips som verkar dra åt olika håll. En del verkar förespråka långsam konditionsträning, som jogging, eller raska promenader, medan andra förespråkar hård styrketräning och tuffa intervallpass. Vilken är då den bästa träningen, för den som antingen vill komma i god form, eller hålla den nivå man redan har?

Varför träna?

För det första visar nästan all forskning på att träning inte bara är bra för att hålla formen, den är även till nytta för hjärnan och vårt allmänna välbefinnande. Träning är alltså inte bara ett sätt att bränna kalorier, vilka annars skulle ha satt sig på mage, lår och höfter. Det händer en hel del i kroppen då vi tränar och får upp pulsen. Man ska heller inte underskatta effekten som blir, då man känner sig piggare och gladare. Det kan liknas vid andra ingrepp, vilka man kan göra för att öka sin självkänsla, exempelvis vända sig till Motiva Sverige som erbjuder olika lösningar för implantat och information till vårdpersonal. Det är bra att först stärka sig själv, genom att leva ett sunt och hälsosamt liv. Där är träning ofta en viktig pusselbit.

Vilken träning är bäst?

Ska man då satsa på hårda intervaller, lugna intervaller, eller varför inte styrketräning? Sanningen är att den bästa träningen alltid kommer att vara den träning som faktiskt blir av. Tycker man inte om att styrketräna, kommer träningskortet bara bli liggandes i byrålådan hemma. Men för den som gillar att röra på sig, och vill hitta ett effektivt att hålla kroppen i trim, gäller det att kombinera flera träningsformer. Att blanda raska promenader, lugna joggingturer, och några hårdare pulsträningspass, exempelvis på en konditionscykel, ger en effektiv träning för kroppen. Kan man dessutom lägga till styrketräning mellan dessa tre motionsformer, så har man ett perfekt träningspaket. Ett smart sätt att få in promenader är att låta bilen stå lite oftare, eller kliva av en busshållplats tidigare. Löpträning eller cykelträning kan man lägga in två till tre dagar i veckan. Vill man inte besöka ett gym, kan man helt enkelt använda sin egen kropp som tyngd, och i samband med konditionsträningen göra armhävningar, situps och andra övningar som finns på nätet. Vill man av olika anledningar varken cykla eller springa, kan raska promenader i kuperad terräng ge ungefär samma konditionseffekt, om än något lägre. Lycka till!