Knep för att få hyn att stråla

Din hy är en spegelbild av hur du mår i övrigt. Upplever du problem behöver du ta en titt både inåt och utåt för att upptäcka orsakerna, och därefter arbeta för att komma åt grunden till dina bekymmer. Här går vi igenom några orsaker till hudproblem och exempel på vad du kan göra för att stötta huden och få den vacker och stark igen.

Många orsaker bakom problemhud

Huden, speciellt den i ansiktet, är utsatt för ständig påverkan av allt från luftföroreningar till det vi sätter i oss, men många gånger försöker vi bara komma åt eventuella problem med hjälp av krämer. Det blir en väldigt tillfällig och ofta helt otillräcklig åtgärd, och problemen tenderar att komma tillbaka fort. För att verkligen få bukt med en hy som får utslag, är rödblossig, får akne eller andra bekymmer måste vi börja med att titta inåt. Ta reda på om du lider av någon matallergi då det lätt ger upphov till hudutslag, och titta även över ditt kostintag. Mycket skräpmat med dåligt näringsinnehåll, för mycket alkohol och för lite vatten är exempel på faktorer som resulterar i trött, glåmig hy som saknar lyster och fräschör. En utarmad tarmflora påverkar också mer än vi tror, precis som för lite sömn och för mycket stress.

Stötta inifrån

Så vad kan du då göra för att stötta din hy? Börja äta mer varierat och hälsosamt – bra fetter som till exempel avokado, omega-3, havtorn, fet fisk och valnötter, mycket grönsaker i olika färger och olika sorters fibrer är en riktigt bra start. Lägg gärna till bra kosttillskott som en multivitamin och extra C-vitamin, gärna i pulverform, då det hjälper till att bilda kollagen vilket gör huden fast och vital. Detta vitamin är extra bra för hud som lider av eksem eller akne. Se också till att dricka ordentligt med vatten, runt 1,5 – 2 liter varje dag, för att rena och ge fukt. Även motion är oerhört viktigt för en vacker och strålande hy, och först nu stöttar du även med bra hudvårdsprodukter.