Optimera din hemmaträning

Det har alltid funnits de som föredragit att träna hemma istället för att gå till gym eller liknande, men i och med pandemin som nu drar över världen har hemmaträning blivit omåttligt populärt. Här kommer tips på hur du kan skapa ett hemmagym utan att det tar för mycket plats.

Redskap för enklare hemmaträning

Egentligen behöver du inte mycket utrymme för att kunna träna hemma; det mesta beror på vilken ambitionsnivå du har och vilken plats du kan tillåta att ditt hemmagym ska ta. Har du riktigt lite plats och inte vill att gymutrustningen ska synas så kommer du långt med ett par hantlar och några motståndsband. Då kan du välja om du bara vill jobba med din kroppsvikt eller ta hjälp av de här redskapen för lite ytterligare styrketräning. Lägger du till ett hopprep och har ett bra underlag kan du även träna din kondition på ett effektivt sätt. När utrustningen är så här pass liten kan den lätt stuvas undan där du inte ser den, fram tills du vill ta fram den och köra ett pass.

Maskiner och kombinationer

Har du mer utrymme och känner att du dessutom vill ta i lite mer än bara med de allra enklaste redskapen, kan du investera i olika typer av maskiner. Till exempel en crosstrainer som aktiverar hela kroppen i din konditionsträning, till skillnad från en motionscykel som ger mer fokus på benarbetet. Maskiner tar en hel del mer plats, men finns utrymmet (och ibland även takhöjden) är de riktigt bra för hemmaträning. Kör du all träning i hemmet är det bra om du kan kombinera motion med styrka så att träningen blir allsidig. Det allra bästa är därför att skaffa någon form av konditionshöjande redskap och kombinera det med hantlar i olika vikter, men även nämnda motståndsband. En yogamatta och ett par yogablock är också en bra investering, för mjukare träning, meditation och stretch.